slovensko | deutsch

teatr zora

Mladinska gledališka skupina slovenskega prosvetnega društva ROŽ

Otroško in mladinsko gledališko delovanje Slovenskega prosvetnega društva ROŽ je bilo leta dolgo mačehovsko in le tu in tam se je na odru pojavila kaka otroška predstava. Po daljšem premoru, je na prelomu v novo tisočletje v Šentjakobu dve predstavi režirala Alenka Hain.

Po obnovi farne dvorane, ki jo ima društvo ROŽ v najemu že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, se je skupina šentjakobskih staršev obrnila na režiserja in mentorja teatra trotamora, da bi začel delati tudi z otroki. Po daljšem prigovarjanju, se je Marjan Štikar le lotil dela s skupino otrok in z njimi leta 2005 pripravil predstavo ČAROVNIK IZ OZA. Iz tega prvega gledališkega poizkusa je nastala vrsta novih predstav (od tega 3 slovenske praizvedbe), pri katerih se je skupina iz predstave do predstave večala – iz otrok so zrasli mladinci in njim so se pridruževali mlajši otroci. Starostni razpon se je tako razširil od približno 6 letnih otrok, pa tja do 16 let starih mladostnikov. Ta velik starostni razpon naj bi v najboljšem primeru pospeševal socialno kompetenco mladostnikov. Skupini Šentjakobčanov so se sčasoma pridružili še mladi iz sosednjih vasi.
teatr zora dela in igra v slovenščini in tako mladim nudi dragoceno možnost, da se izražajo v slovenskem jeziku in si tako igraje pridobiva jezikovno kompetenco. Tiste gledalke in gledalci, ki ne obvladajo slovenskega jezika, lahko sledijo predstavam s pomočjo nemških povzetkov.

Poleg režiserja in mentorja Marjana Štikra, predstave teatra zora pripravljajo še sodelavci domačini: Zalika Steiner, s pomočnicami pripravlja kostume; Jozej Štikar napiše glasbo in jo z otroci tudi naštudira – poleg petja, po navadi mladici sami v živo igrajo razne inštrumente; Rudi Melcher skrbi za vizualno podobo predstav, h kateri spadajo tudi nemški nadnaslovi; Kristijan Rehsmann, ki ga je sprva pri predstavah zore učil lučni dizajnar Jaka Šimenc iz Ljubljane, skrbi za to, da spravi mlade igralke in igralce v pravo luč; David Kassl, šentjakobski grafik in oblikovalec, ki živi in dela na Dunaju, je doslej oblikoval večino lepakov in letakov, upokojeni učitelj Tonej Sticker pa dela in skrbi za skorajda vse okoli predstav teatra zora.
Stalni sodelavec zore je legionar iz Ljubljane Edi Gerdej, ki za skorajda vse predstave piše besedila  pesmi, ki jih otroci in mladinci z veseljem prepevajo.