slovensko | deutsch

kronika


»Teatr Trotamora uprizarja nenavadno ambiciozne,
angažirane in uprizoritveno zahtevne predstave.«
S.Pezdir v Delu

 

V okviru Slovenskega prosvetnega društva ROŽ že od leta 1993 deluje gledališka skupina Teatr Trotamora, ki jo vse od ustanovitve vodi igralec in režiser Marjan Štikar.

Skupino sestavljajo umetniki profesionalci in gledališki ljubitelji. Igralska zasedba (okoli 30 igralcev) nastopa od primera do primera v drugačni konstelaciji, odvisno od potreb projekta, medtem ko je ekipa profesionalnih sodelavcev konstantna (režija, glasba, visuals, kostumografija).

Teatr Trotamora predstave igra predvsem v slovenščini, vendar se vsakič trudi tudi zato, da nemško govoreča publika (ki v velikem številu prihaja na predstave ttm-ja) lahko sledi predstavam. Tako je, sicer zavestna slovenska skupina postala simbol partnerskega sožitja na Koroškem, ne da bi pri tem izgubila svojo identiteto.

Delo Teatra Trotamora na mnogih področjih presega vaški okoliš, v katerem deluje - vsebinsko (socialno in politično kritične vsebine), estetsko (scenografija, kostumografija in glasba se vsakič sproti »prilagajajo« vsebini in izpovedi). Posebnost predstav ttm-ja pa je tudi, multimedijalna podpora le teh - po eni strani z estetskimi prijemi, po drugi pa nove medije uporablja za prevod v (katerikoli) drugi jezik.  Vsi ti različni gledališki prijemi in plasti so v rokah profesionalnih sodelavcev, ki se z dušo in telesom posvečajo iskanju »novega«.