slovensko | deutsch

Zgoščenka "To ja nǝhčer ҟne vi ..."

To ja nǝhčer ҟne vi ...

Idilično-nostalgična slika o dedku ali babici, ki na zapečku pripoveduje otrokom bajke in povesti, je že zdavnaj neresnična ali pa vsaj redka. V sodobnih dnevnih sobah je po navadi prižgana televizija, v katero dostikrat mladi člani družine bulijo kar sami.

Vendar še dandanes otroci radi poslušajo pravljice in pripovedke, kaj šele živalske basni z jasno poučno vsebino. A žal dandanes že primanjkuje staršev in starih staršev, ki bi si vzeli čas in otrokom v domačem narečju pripovedovali o živalskih dogodivščinah in človeških peripetijah.

Leta 2010 je Krščanska kulturna zveza spodbudila akcijo Slovenščina v družini, s katero ljudi želi opozoriti na to, da naj se s svojimi otroci pogovarjajo v narečju. V podporo naj bi služile zgoščenke v vseh treh koroških narečjih.

Tako smo se tudi v Šentjakobu odločili, da posnamemo zgoščenko z živalskimi basnimi in otroškimi pesmimi v rožanskem narečju. Seveda v našem primeru ne sme manjkati stara povest o Miklovi Zali.

Glavno skrb za realizacijo te zgoščenke je prevzela Miҟlnava Zalika. Tehnično in predvsem glasbeno ji je pomagal Štiҟrov Jozej ml., David Kassl pa je narisal prikupne slike za grafični del zgoščenke.

Na zgoščenki so zastopane vse generacije pripovedovalcev in pripovedovalk – od najstarejše Bidčave Nežije, pa tja do najmlajše Mǝzotičave Ajde!

Pesmi, ki jih je Jozej opremil z zvrhanim kupom sproščenosti in navihanosti, pa so zapeli Mǝčinava Zala in Marta z Breznice, Ҟravcarjava Lucija in Štiҟrov Danijel iz Šentpetra ter Mežnarjov Ilja iz Ščedma.

... da lesica ҟure ji

Zbor/Chor Rož

Pesem Upanja / Lied der Hoffnung
Ponižani in Razžaljeni / Erniedrigte und Beleidigte
2xCD

Zborovodja / Chorleiter: Lajko Milisavljevič

1998 SPD Rož
ISBN: 3-221-13082-1

Partisan - Zgodba uporne čete "Arihova peč"

Film Tobiasa Kavelara

„Žalostna stvar je to – velika tragedija!“
Tako opisuje partizan Drago Druškovic usodo skupine mladih partizanov, katerih bunker v gozdu sta 10. februarja 1945 po izdaji odkrila SS in Volkssturm. Drago D. in njegov tovariš Ston – Bogdan Mohor sta samo po nakljucju preživela nemški napad. Izmalicena trupla njunih prijateljev so teden dni razkazovali ob cesti v Šentpeter.

Idilicna koroška pokrajina na meji s Slovenijo je prizorišce tragedije, ki jo prebivalci pomnijo še danes, okolica pa bolj malo ve o njej. Vsak, ki bi rad spregovoril o tedanjih dogodkih, naleti na strah in molk.

Nemško-avstrijski avtor Tobias Kavelar zacenja potovanje v preteklost in obenem v svoje lastno otroštvo. Po stranskih poteh se odpravi iskat price casa in tedanja prizorišca. Na svojem popotovanju po jugovzhodnih alpah naleti na preživele, na potomce pripadnikov nekdanje partizanske enote ter na njihovo zgodbo, ki je ni še nihce pripovedoval.

60 let po koncu druge svetovne vojne mu je z njegovim filmskim prvencem uspelo rekonstruirati dogodke okoli 10. februarja 1945 v Šentjakobu in jih rešiti dokoncne pozabe.

Produkcija:
Tobias Kavelar und IMM, Institut für Musik und Medien, Düsseldorf

©  2005  Tobias Kavelar