rožce » 
slovensko | deutsch

ROŽCE

Otroški zbor Slovenskega prosvetnega društva ROŽ

Pred šestimi leti (2010) je prevzel vodstvo otroškega zbora Mirko Lepuschitz. V prvih letih mu je pomagala Mirjam Stornik, dokler se ni odselila iz domačega kraja. Nato je pevovodji priskočila na pomoč Martina Steiner. Otroški zbor ustvarja v sklopu SPD »Rož« in šteje trenutno okoli 20 članov. Otroci tedensko vadijo v farovških prostorih. Letno imajo več nastopov in razveseljivo je, da zborček stalno raste ne le po številu, temveč predvsem kvalitativno. Zato se Rožce poleg rednih pevskih vaj izpopolnjujejo tudi v delavnicah. Vsako leto nastopajo pri koncertu »Zima se še ni izpela« SPD ROŽ. Mateja Mackenzie Zwitter je predvsem pri zadnjem projektu pilila z zborom pesmi ter vadila s solistkami in solistom, delavnico bobnanja pa je vodil Rigo Masiala.

Da otroci zrastejo v skupnost, hodijo tudi na izlete. Leta 2014 so se npr. odpravili na Malo planino v Sloveniji, kjer so tudi prenočili in imeli seminar. Julija 2015 so se Rožce s svojimi mentorji odpeljali v Gmünd, kjer so si med drugim ogledali hišo »Haus des Staunens« – Pankratium.

Doslej so otroci prepevali predvsem slovenske pesmi, vmes kako nemško, italijansko ali francosko. Zamisel, da bi pevsko pogledali v širši svet in se lotili pesmi prišlekov, se je Mirkotu porodila 2014. Po dveh letih intenzivnega dela je nastal vrhunski dosežek – zgoščenka Ringarinčica.

ROŽCE 2016 – slika: © David Višnjić