novice » 
slovensko | deutsch

Predstavitev knjige »Polet v moj svet«

Ivana Kampuš

»Polet v moj svet«
Kratke zgodbe

Polet v moj svet je zbirka avtobiografsko obarvanih zgodb pesnice, pisateljice in prevajalke z idilične Tešinje v Rožu. Večinoma so napisane retrospektivno in bralca vračajo v čas, ko je pisateljica obiskovala Slovensko gimnazijo v Celovcu: najprej kot radovedna dijakinja, pozneje pa kot zavzeta profesorica angleščine in slovenščine, ki se je znala v svet otrok in mladostnikov vživeti tudi z ustvarjalno žilico. V zgodbah tako ne manjka pravljičnih elementov, izsanjanih čarovnikov, ki znajo v roke vzeti tudi tako banalne stvari, kot je kuhalnica in čarobno lepih vil, v katere lahko čkovek ure dolgo strmi z vso polnostjo svoje domišljije.
V zgodbe so praviloma vrinjeni fiktivni ali celo pravljični elementi, variacije že znanih pravljic ali pa celo »nove bajne izmišljije«. V drugem delu zbirke pa zaživijo zgodbe s Tešinje, odročne vasi v občini Šentjakob v Rožu, ki jih avtorica opisuje pod šaljivim drobnogledom, obogatenim z ljubeznijo do narave in do vseh živih bitij. Malenkosti postanejo vidne in zanimive, skrivnosti pa otipljive.

SOBOTA 9. 12. 2017  17.00
Galerija Šikoronja, Galerieweg 5, 9232 Rosegg/Rožek

Z avtorico se bo pogovarjala Jerneja Jezernik
Glasba: Alma Portič & Alena Kolter (duo violin)

Ivana Kampuš, pesnica, pisateljica in prevajalka, roj. leta 1947 v Zwitterjevi družini v Šentjakobu v Rožu. Maturirala na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu. Študij jezikov v St. Louisu v ZDA, Gradcu in Celovcu. Dolgoletna profesorica slovenščine in angleščine, avtorica prispevkov za otroke v Mladem rodu in dvejezične slikanice Naš otrok / Unser Kind. Leta 1992 je pri Celovški Mohorjevi izšel njen pesniški prvenec »Tvoja sem piščal«. Piše tudi prozo, objavlja jo v reviji Rastje, ki jo izdaja Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji.